Pages

.


.

Kattens bakgrund

views the best pictures

Katten anses ha uppstått ur den nordafrikanska underarten av vildkatt, den så kallade falbkatten (F. s. lybica), som är ganska lätt att tämja, eventuellt har katten sitt ursprung  från europeisk vildkatt. DNA-analyser från 2007 bekräftar att tamkatterna härstammar från falbkatten, som än i dag finns i vild form i bland annat Israel och Egypten. Hur länge den levt nära människan är ännu oklart, men det rör sig om mellan 9 000 och 15 000 år. En studie utförd av National Cancer Institute pekar mot att alla världens tamkatter härstammar från en grupp vildkatter som levde i Främre Orienten för omkring 10 000 år sedan. Egyptierna är bland dem som längst haft katten som tamdjur.

I det gamla Egypten var katten ett heligt djur. De blev tidigt husdjur. En av egypternas gudinnor var Bastet kärleksgudinnan, som avbildades antingen som en katt eller som en kvinna med katthuvud. Om en katt dog visade ägarna sorg genom att raka av sig ögonbrynen och likt de egyptiska faraonerna mumifierade man även katter. Bast sågs som beskyddare av förråd och skydd mot ormar. Det berättas att hon bistod solguden Ra i hans kamp mot ormen Apep.

Kattgudinnan Bast


Egyptisk mau är en liten-medelstor korthårig katt. Det är den enda naturligt prickiga kattrasen. Rasen har sitt ursprung i egyptiska katter från området kring Kairo som flyttades till Italien, och sedan till USA där sedermera en organiserad avel inleddes. Rasen är en ursprungsras och har således inte tillkommit som ett resultat av korsning mellan redan existerande raser. Egyptisk Mau har varit godkänd sedan 1977 av CFA i USA och av FIFe och SVERAK sedan 1992, men den är ännu mycket ovanlig. Det är en smidig och elegant men muskulös katt som är stabil och vänlig till sinnet och uppskattar lekar med kattkompisar och/eller leksaker. De flesta är också mycket fascinerade och intresserade av vatten. Pälsen är spotted, och finns i tre färgvarianter: bronsspotted, svartsilverspotted och svartsmoke. Maun sägs vara den snabbaste tamkatten, man har uppmätt dem löpa i hastigheter på över 48 km/h


Egyptisk mau

Hämtade från: www.pusscats.com








No comments:

Post a Comment