Pages

.


.

Vad är egentligen en stamtavla för katt?

views the best pictures

Stamtavla för katt
Stamtavla för en raskatt är ett stamträd som visar kattens bakgrund. Upp till fyra generationer (fem med berörd katt) presenteras med eventuella utställningstitlar, eventuellt stamnamn, kattnamn, förbund, registreringsnummer, födelsedatum samt EMS-kod för ras och färg.
I SVERAK-sammanhang avser begreppet "stamtavla" den präglade inlagan, "mittuppslaget" och begreppet "stambok" avser förbundets stambokföringsdatabas (SESAM) samt gamla registerkort (förbundets kopior av stamtavlor utfärdade före datoriseringen).
Stamtavlan är en värdehandling och det är därför viktigt att förvara den som en sådan.
Vad står det i stamtavlan?
Utställningstitel
Det finns ett flertal olika utställningstitlar och de flesta placeras framför kattens namn. De titlar som är införda på en SVERAK-registrerad katt är FIFe-titlar – titlar tagna inom andra förbund registreras inte.
För att få titel inregistrerad i SVERAKs stambok ska bedömningssedel från tillfället då titeln erhölls insändas till stambokföringen. Registreringsnumret ska vara påfört bedömningssedeln. Läs mer under "Utställning".
Kattens namn
Om katten har ett stamnamn står det oftast som ett prefix, det vill säga före kattens egennamn. Läs mer under "Stamnamn".
EMS-kod
EMS-systemet ”Easy Mind System” trädde i kraft den 1 januari 1992. Det ersatte och förenklade det gamla färgsystemet med krångliga bokstavs- och sifferkombinationer som var olika för varje ras.
Det var Dagny Dickens, Sverige och Eva Minde, Norge, som var upphovsmakare till det nya systemet. Idag har alla raser en förkortning, liksom även färger och mönster.
Rasen anges med tre bokstäver; PER står till exempel för perser. Efter rasen följer kod för kattens färg och mönster. För vissa färgvarianter ingår också kod för ögonfärg, och manxkatten har även kod för svansens längd. Numera finns även kod för öronform som används på de raser där det förekommer annat än rakörade.
En förteckning över rasernas färgkoder finns i regler för uppfödning och stambokföring. Koder för alla godkända färger finns i den så kallade EMS-listan.
Registreringsnummer
Registreringsnumret är kattens unika identitetsnummer. Framför registreringsnummer finns angivet vilket land och förbund katten är registrerad, exempelvis (S)SVERAK.
Ibland finns det parentes bakom registreringsnumret. Detta anger i vilket förbund katten tidigare varit registrerad.
Exempel: (S)SVERAK LO 123456 (CFA 0108-234567). Detta exempel talar om att katten ursprungligen är registrerad av det amerikanska förbundet CFA och har blivit överförd till SVERAK. Det förbund katten är grundregistrerad i anges med kursiv stil under det aktuella förbundet. Eventuella förbund däremellan kommer att finnas dokumenterade i SVERAKs stambok, men ej synas i stamtavlan.
Ibland står det till exempel *IMP-GB efter ett registreringsnummer. Det betyder att katten är importerad från England men att det engelska registreringsnumret inte får plats i stamtavlan.
LO / RIEX
Sedan 1997-01-01 står det i SVERAK-stamtavlorna LO (Livré d’Origine) före registreringsnumren för katter med huvudstambok. Detta innebär att stamtavlan anses vara komplett dokumenterad med godkända raser, färger och förbund / registreringsnummer.
Om det i början av registreringsnumret står RX eller RIEX (Registre Initial et Experimental) visar det att katten är placerad i kontroll-stambok. Kontrollstambok innebär att det i något av de närmast fyra bakomliggande leden saknas uppgifter om katters namn, förbund, registreringsnummer, ras eller färg, eller att där finns främmande rasinslag eller för rasen ej godkända färger. Det kan även vara katten själv som är x-katt (ej godkänd ras/färg).
I kontrollstamtavlor utfärdade före år 2000, står även bokstaven K, ofta följt av en siffra. Siffran anger det antal generationer som har komplett stamtavla.
Planerar man att para en katt med kontrollstambok ska man ha ett avelsgodkännande för katten ifråga innan parning sker. Avelsgodkännande innebär att för rasen behörig domare avger utlåtande om katten är rastypisk och godkänd för avel.
ID-nummer
ID-märkning sker genom tatuering i örat eller genom ett microchip som är ett enkelt ingrepp där chipet injiceras under huden, vanligtvis i nacken. Från den 1 juli 2003 måste samtliga utställningskatter över tio månader och avelskatter vara ID-märkta. Intyg om ID-märkning insänds till SVERAKs stambokföring.

Uppfödare
Uppfödare är den / de som äger honkatten vid kullens födelse. Har katten stamnamn är det uppfödarens stamnamn som står angivet.
Ägare
Ägaruppgift finns av givna skäl sällan angivet när man köper kattunge. Eftersom stamtavlan ska överlämnas till köparen vid överlåtelse av katt, och det ofta är då avtal tecknas och betalning sker, har inte uppfödaren gjort klart underlaget ”Ägarändring”.
Blank ägaruppgift innebär dock inte alltid att ägarändring inte blivit meddelad av uppfödaren för registrering i stamboken. Ägare som är tveksam om detta skett hänvisas till uppfödaren.
Noteringsfält
I detta fält kan finnas angivet olika typer av information till kattägaren exempelvis; Kontrollavel eller Avelsförbud.
Ersättningsstamtavla
Om det på stamtavlan står ”Ersättningsstamtavla” (eller ”Dublettstamtavla”) innebär detta att originalstamtavlan förkommit och att ny stamtavla beställts /utfärdats. Skulle originalstamtavlan återfinnas ska ersättningsstamtavlan insändas till SVERAKs stambokförare för makulering.
 

No comments:

Post a Comment