Pages

.


.

Hårbollar hos katt

views the best pictures

 (Artikel från Agria)  



       

När katten tvättar sig får den i sig hår. I normala fall passerar håret magsäck och tarm utan problem. Under fällningsperioden eller hos långhåriga katter kan dock hårbollar som samlas i kattens mage och tarm bli ett problem.                     
Katter tvättar sin päls genom att slicka sig. Under perioder när katten fäller mycket eller för katter som har lång päls innebär det att katten får ned mycket hår i magen. I magen bildas hårbollar och om de ligger länge i magsäcken kräks katten oftast upp dem. Om hårbollarna tar sig vidare ner i matsmältningssystemet och hamnar i tarmen kan de orsaka förstoppning.

Om din katt inte kan bajsa, får dålig aptit eller är allmänt slö måste du ta den till veterinären som genom en fysisk undersökning eller röntgen kan diagnostisera om det beror på en hårboll och var denna i så fall är lokaliserad. Sitter hårbollen fast ordentligt i tarmen kan en operation bli nödvändig.

Du kan förebygga hårbollar genom att regelbundet borsta din katt så att du får bort lös päls. Under fällningsperioden är detta särskilt viktigt. Numera finns också speciella foder och tillskott på marknaden som innehåller ämnen som ska hjälpa till att lösa upp hårbollar i kattens magsäck.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Som Agria skriver kan det vara bra att använda specialfoder.

Du kan också se till att katten äter gräs som också har en förebyggande effekt. Har du innekatter eller om det är under vinterhalvåret så kan du köpa denna produkt


Kattgräs 100 g
Köp här


Sedan finns även Kattmalt som du kan ge katten. Det är en pasta som motverkar hårbollar och gör att det i stället kommer ut den naturliga vägen.

Kattmalt 240 gr
Köp här


 

No comments:

Post a Comment