Pages

.


.

Katter och kattmynta

views the best pictures

                     
 Kattmynta – uppskattad ört av de flesta katter

De flesta katter älskar örten kattmynta. Ett ämne i kattmyntan påminner nämligen om ett som även finns i honkattens urin. Därför kan också en del hanar bli alldeles till sig av doften.
Kattmynta är en ört som i torkad form finns som godis, i leksaker eller som pulver. Numera finns också kattmynta som olja och spray vilken kan användas för att parfymera kattens sovplats, klösbräda eller annat som du vill få katten intresserad av.

Kattmynta höjer din katts sinnestämning. När en katt kommer i kontakt med kattmynta kan den bli riktigt energisk och busig eller ovanligt lugn och kelig. Katten kan också vilja rulla sig eller gnida in sig i doften. Effekterna av kattmynta är korta och varar oftast bara i fem till femton minuter. Efter det dröjer det några timmar innan din katt blir intresserad av kattmynta igen.
Hur starkt en katt reagerar på kattmynta tycks vara väldigt individuellt. Vissa katter verkar inte reagera alls medan andra katter blir som tokiga och vill rulla sig i kattmyntan. Ofta reagerar hankatter mer än honor vilket troligtvis beror på att ett ämne i kattmyntan påminner om ett som också finns i honkattens urin. Därför kan vissa hanar visa aggressiva beteenden när de kommer i kontakt med kattmynta då de kopplar samman doften med parningsbeteende.
Annars är kattmynta helt ofarligt för din katt. Om den skulle få i sig stora mängder kan det eventuellt ge lite magproblem men det är ovanligt.

No comments:

Post a Comment