Pages

.


.

Åksjuka hos katt

views the best pictures

Katter som måste åka bil kan ibland må dåligt. Ibland utan att kräkas, men upplever vad vi brukar kalla en form av åksjuka.                   

Så tidigt som möjligt, helst i kattungestadiet, bör man vänja sin katt vid bilfärder, först kortare sedan allt längre sträckor. Ovana katter skriker eller jamar under färden. De har svårt att orientera sig, kan inte se ut i den transportbox, som en katt skall vistas i under färd. Den känner bilens krängningar t ex i vägkurvor, blir oroliga över ovanliga ljud och dofter, som tränger in i bilen.


silver chinchilla
Foto:Freepik

Åtgärder
Servera inte någon måltid i anslutning till färden, men katten bör ha tillgång till friskt vatten.

Vid svårare fall av åksjuka kan en veterinär skriva ut lugnande medel. Receptfria åksjuketabletter finns men experimentera inte själv. Sådana tabletter måste vara avsedda för och dosen anpassad till katt, annars kan det gå illa.

När katten inte kan följa med på semestern
Katter mår alltid bäst att få vistas i sin egen hemmiljö. En släkting eller en granne kan vara lösningen, som ett par gånger dagligen sköter kattens sandlåda, mathållning, pälsvård och framför allt sysselsätter sig med katten. Att tidvis ha radion på/eller tala in ett band med ägarens röst och som spelas upp då och då, kan minska en eventuell ensamhetskänsla.

Annat alternativ är, att katten får vistas hemma hos en släkting eller någon pålitlig granne i dennes bostad, eller som tredje alternativ hyra in den på ett välrenomerat kattpensionat, som man gärna tidigare gjort ett besök hos. Sådana bra pensionat har bla som praxis krav på, att katten de tar emot är vaccinerad mot kattsnuva och kattpest.



No comments:

Post a Comment