Pages

.


.

Skaffa kattunge

views the best pictures

Visste du att kattungen ska vara minst 12 veckor gammal för att flytta hemifrån?

 

Foto: Flickr
Kattungen blir tidigt präglad av sin mamma och sin uppväxtmiljö. För att klara en så stor omställning som att byta hem, ska kattungen vara minst tolv veckor gammal när den lämnar sin mamma, såvida inte veterinär föreskriver annat. De sista veckorna tillsammans med mamman stimulerar den sociala kontakten och ger ett starkt stöd i den fortsatta utvecklingen av kattungen.

Om kattungen tvingas lämna sin mamma vid för tidig ålder kan detta medföra att katten blir socialt otrygg, får problem med immunförsvar och allmänhälsa, får problem med magen, kanske inte blir rumsren, får ett så kallat ”snuttbeteende” – suger på kläder och annat och kanske får andra beteendeproblem.

Foto;Flickr

Observera! Från den 1 maj 2008 gäller Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om hållande av katt alla kattägare och kattuppfödare i Sverige- och inte bara inom SVERAK! Detta innebär bland annat att kattungar får inte skiljas från modern annat än temporärt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad, dock tidigast vid 12 veckors ålder. Kattungarna får heller inte lämna uppfödaren förrän tidigast vid 12 veckors ålder om inte särskilda skäl föreligger

(Källa kattförbundet SVERAK)
http://www.sverak.se/SVERAK/Om_katt/index_om_katt.htm
 

No comments:

Post a Comment