Pages

.


.

Avmaska katten

views the best pictures

Avmaska katten

Foto:Freepik



En vuxen katt bör avmaskas ifall du vet att den har mask. Om din katt är utekatt och äter mycket möss kan den behöva avmaskas regelbundet en till två gånger per år. Är katten yngre än två år bör du avmaska den mot både spol- och bandmask. Den äldre katten behöver oftast bara avmaskas mot bandmask eftersom den med tiden utvecklar en slags resistens mot spolmask.
Tabletter, pasta, spot-on
Det finns både receptbelagda och receptfria avmaskningsmedel för katt att köpa på apoteket. Vissa tabletter och pasta ska bara ges en gång, andra fler gånger. Om du har svårt att få i katten medicin via munnen kan ett receptbelagt spot-on-preparat som droppas på huden vara ett alternativ.
Kattungar och kattmamma
Väg katten innan du beger dig till apoteket för att köpa avmaskningsmedel eftersom dosen den ska ha beror på hur mycket den väger. Har din katt fått kattungar ska både de och mamman avmaskas med ett lämpligt medel. Fråga gärna om råd på apoteket eller hos din veterinär angående vilket preparat som är bäst att använda.
Innekatten
Om din katt är strikt innekatt är risken att den drabbas av parasiter mycket liten. Om den överhuvudtaget behöver avmaskas räcker det med ett medel som tar spolmask eftersom bandmask får katten bara om den äter bytesdjur. Ta helst ett avföringsprov innan om du funderar på att avmaska din katt.
Avföringsprov
Försök att enbart avmaska mot den sortens mask som katten har för att minska risken för resistens hos parasiterna. På apoteket kan man numera köpa ett kit avsett för att ta avföringsprov på katten. Provet postas sedan till ett labb som analyserar provet för att upptäcka ägg från spolmask och hakmask. Tyvärr går det ännu inte att upptäcka bandmask med hjälp av detta prov.
Tecken på mask
Ibland kan katten kräkas upp långa spolmaskar och vid analöppningen kan man i vissa fall se millimeterlånga bandmaskar. Det är dock inte alltid så att man kan se masken med blotta ögat. Tecken på att katten kan ha mask är diarré, avmagring, glanslös päls, kräkningar och hosta.
Dvärgbandmask
Katter är inte lika bra smittbärare för rävens dvärgbandmask som hundar. Bor du i området där fynd av parasiten gjorts kan det vara bra att avmaska sin katt eftersom det ännu är oklart om katten kan producera ägg som kan smitta människa. De senaste rönen angående detta hittar du alltid på Statens Veterinärmedicinska Anstalts webbplats samt Jordbruksverkets webbplats

(Agria, Susanna Martell)

 



No comments:

Post a Comment