Pages

.


.

Liljor kan vara rena rama dödsgiftet för katter

views the best pictures

 


Liljor rena dödsgiftet för katten (Helsingsborgs Dagblad 2007,
(http://hd.se/mer/2007/10/20/liljor-rena-doedsgiftet-foer/)

Se upp med vackra blombuketter om du är kattägare! Om katten äter ett enda blad av stargazerliljan kan den dö av förgiftning.


Åke Hedhammar, professor i medicin smådjur på SLU i Uppsala. Foto: Åsa Lindholm


Katter är känsliga för förgiftning eftersom den saknar en del enzymer vilket gör att den inte kan bryta ned vissa ämnen. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix


Vissa katter gillar att knapra på gräs och andra gröna blad för att kräkas upp hårbollar. Men om de äter fel saker kan den bli förgiftad.


Se upp med vackra blombuketter om du är kattägare! Om katten äter ett enda blad av stargazerliljan kan den dö av förgiftning.


Åke Hedhammar, professor i medicin smådjur på SLU i Uppsala. Foto: Åsa Lindholm

Den ser fantastisk ut, och doftar underbart. Men skönheten bedrar. Ett enda blad av liljan stargazer kan vara dödligt för din katt.

Katter är visserligen köttätare, men har inte sällan vanan att äta gräs och andra gröna blad för att kräkas upp hårbollar.
Katten Obin åt mycket och gärna på det mesta grönsaker han kom över.
-Han var väldigt förtjust i grönt, och älskade krispsallad, berättar matte Ann-Margret Durnhofer.
Hon reflekterade därför inte så noga över att han satte i sig ett blad av blomsterbuketten hon fått, som bland annat innehöll den vackra vanlijdoftande stargazerliljan.
-Jag kunde bara inte drömma om att de var farliga. Det tror man ju inte. Liljan är tydligen giftig även för barn.

Obin blev snart akut sjuk, och Ann-Margret uppsökte veterinär.
-Veterinären trodde först inte att det var så farligt, hon trodde att han skulle tillfriskna. Men det gjorde han inte, säger Ann-Margret.
I stället fick han förflyttas till det större djursjukhuset Albano.
Men förgiftningen var för allvarlig och Obin dog en vecka senare, bara tre år gammal. Njurarna klarade inte förgiftningen.
-Det var så lömskt. Och jag kan inte fatta att man får sälja en lilja som är lika giftig för en katt som en giftorm är för en människa, säger hon.

En ganska ny studie från England som handlar om just katter och liljeväxter visar att det inte är särskilt ovanligt att katter förgiftas av olika liljor.
-Det är en ganska vanlig förgiftning. Många liljeväxter kan vara så giftiga att katten dör, säger Åke Hedhammar, professor i medicin smådjur på Sverige lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala.
Trots kattens beryktade nio liv är kattens kropp enligt Hedhammar inte särskilt bra på att hantera många främmande ämnen.
-Nej katten är något av en krympling i det avseendet. Den saknar en del enzymer vilket gör att den inte kan bryta ned vissa ämnen. Vissa saker som kan vara bra för oss människor kan vara direkt livsfarligt för en katt, säger han.

Ett exempel är bensoesyra, som är ett naturligt konserveringsmedel i till exempel lingonsylt, giftigt för katter.
-Katter brukar vara ganska försiktiga med vad de sätter i sig. I jämförelse med hundar är katter väldigt försiktiga, men det finns de som har en fäbless för att sätta i sig blomblad. Det kan bli väldigt farligt. TT Spektra
Anna Lefvert
anna.lefvert@ttspektra.se


No comments:

Post a Comment